Новини в Хмельницькому "Є" | Проскурівський Телеграф | Оголошення

Святині Летичева

Перша згадка про Летичів – 1411 рік. У 1429 році він отримав статус міста та згодом став повітовим центром. В XVI столітті власник міста гетьман Ян Потоцький побудував кам'яний замок, частина якого добре збереглася до сьогодні.

Той же Потоцький в 1606-1638 роках спорудив великий костьол та надав притулок Домініканському монастиреві. Костьол став відомим завдяки чудотворній іконі Летичівської Божої Матері, яка була написана на початку XVII століття у Римі та привезена у Летичів отцями-домініканцями.

Майже одразу чудодійну силу ікони „побачив” сам Ян Потоцький під час захисту від татарської навали. Не минуло й року, як про святий образ заговорили у всьому краї. З того часу Летичівська ікона на довгі роки стала оберегом для віруючих Поділля. Аби врятувати чудотворну ікону від рук більшовиків, 1920 року її вивезли до Польщі. Нині ікона Матері Божої Летичівської знаходиться у Любліні, й подоляни мріють про повернення святині у відроджений Летичівський монастир.

А тим часом Глава римо-католицької церкви Папа Іоан Павло ІІ оголосив 6 липня Днем святої Матері Божої Летичівської. Щороку тисячі прочан з України та Польщі вирушають на Поділля, аби вшанувати чудотворний образ.

Сергій ЄСЮНІН.