Новини в Хмельницькому "Є" | Проскурівський Телеграф | Оголошення

Магія коштовного каміння

Воно радує, надихає, оберігає, лікує та чарує. За твердістю, чистотою, красою кольору – перевершує всі інші дари природи. Коштовне каміння привертало увагу не одного покоління, змушувало робити дивні та незрозумілі речі. Одним приносило щастя, іншим – навпаки, але немає жодної людини, яка ставилася б до нього байдуже.

За традицією, коштовне каміння класифікується за двома групами: коштовне каміння (кардинально коштовне) і напівкоштовне. Перша категорія була значною мірою визначена історією духовного, релігійного або церемоніального використання каміння та його рідкісності. Тільки п'ять його видів вважали дорогоцінними: алмаз, рубін, сапфір, смарагд і аметист. Після відкриття великого родовища аметиста в Бразилії в ХІХ сторіччі камінь втратив своє місце у переліку коштовних.

Зараз такий підхід є застарілим серед ювелірів, експертів і дилерів. Багато коштовного каміння використовуються в найдорожчих прикрасах, залежно від фірмового знака ювеліра, модної тенденції, пропозиції на ринку, обробки тощо. Проте, алмази, рубіни, сапфіри і смарагди все ще мають репутацію, яка підносить їх над іншим коштовним камінням.

Кращі друзі дівчат

Алмаз – неогранований діамант – це найтвердіший, найкрасивіший, найдорожчий камінь зі всього коштовного каміння. Греки називали його непереможним („adamas”). У п'ятірці „вищих” каменів (алмаз, сапфір, смарагд, рубін і олександрит) він займає перше місце. Алмаз високо цінують як коштовний камінь, оскільки це – найтвердіша відома субстанція, що зустрічається в природі, яка може відображати світло з вогнем й іскритися в огранованому стані. Зустрічаються діаманти найрізноманітніших відтінків: білі, чорні, рожеві, жовті, коричневі, блакитні й зеленкуваті. Різноколірні цінуються за насиченість відтінку, а безбарвні – за його максимально повну відсутність. Зі всіх діамантів найдорожчий – якраз прозорий, так званий, сніжно-білий. Це – „цар каменів”, камінь сонця, єдності та Божественної читоти.

За часів Середньовіччя діаманти цінувалися шалено високо не лише за красу і рідкісність, але й за містичні властивості, якими вони нібито володіли. Їм приписувалася здатність виганяти демонів, зміцнювати подружню любов, додавати мужність, збільшувати чоловічу силу.

У каменя є дві характеристики: чистота (номер кольору каменя) і дефектність. Вони вказуються на ярлиці виробу в спеціальній формулі, яка відображає чотири параметри: вагу, форму, колір і якість. Наприклад, ви бачите таку формулу: «Кр 57; 0,10 4/2». Що це означає? По-перше, діамант оброблений стандартним круглим (Кр) огрануванням у 57 граней (іншими видами огранування є овальне, краплевидне, „маркіза”, „корона”, „смарагд”). По-друге, його вага – 0,10 карата. Потім іде дріб: „4/2”, де „4” – код кольору каменя, а „2” – ступінь його дефектності. Існують різні шкали кольоровості для „не чисто білих” каменів і кольорових.

Річ у тому, що не чисто білий, з коричневим відтінком діамант коштуватиме дешево і вважатиметься не дуже якісним, а ось яскравий рожевий діамант, навпаки, коштуватиме шалених грошей.

Найдорожчі діаманти мають показники 1/1, тобто немає кольору, немає дефектів. Такі кристали зустрічаються дуже рідко. Здавна їх називають „діамантами чистої води”, тому що у минувшину натуральний кристал, щоб відрізнити його від підробки, кидали в чисту воду, і він губився в ній.

Традиційно діамант завжди вважали чоловічим каменем. Жінки могли починати носити його лише після 30-35 років, коли вже була створена сім'я, підростали діти, вистачало мудрості не піддаватися швидкоплинним спокусам, а всі рішення ухвалювалися спокійно і виважено. Гідному господареві він допомагає подолати ворогів. Дарувати діамант потрібно з обережністю – це запорука любові й цнотливості. Даруючи його комусь, ви берете на себе зобов'язання зберігати вірність, як і той, хто цей дар приймає.

„Талісман мудрих”

Говорячи про сапфір, уявляють, перш за все, синій колір. Але цей чарівний коштовний камінь може бути і зовсім іншим, таким, що грає кольорами заходу сонця – жовтим, рожевим, помаранчевим та ліловим. Довгий час тільки фахівці знали, що цей коштовний камінь може мати різні кольори. На ринку коштовного каміння сапфіри не синього кольору називають „фантазійними”. До дорогого ювелірного каміння належать також непрозорі зірчасті сапфіри, в яких після обробки видно 6-ти або 12-променеву зірку, яка ковзає по поверхні каменя, коли його повертаєш. Краса, прозорість, прекрасні кольори, а також його постійність і міцність – ці якості пов'язують із сапфірами.

Цей камінь випромінює могутню енергію Всесвіту, зберігаючи зосередженість і чистоту душі, укріплюючи вірність і розсудливість, захищаючи людину від страху і віроломства й охолоджуючи її пристрасть. Він дає людині таємну владу над іншими, але допомагає тільки сильним і альтруїстам. Егоїстам сапфір не допомагає.

Дивовижний глибокий синій колір каменя робить людину спокійною, приборкує пристрасті, керує часом, дає сильним владу, слабким – гармонію. Коли ми дивимося на синій сапфір, який грає глибокими переходами кольору й тіні, час наче зупиняється. Сучасні вчені довели, що клітини організму людини володіють відчуттям часу, вони можуть омолоджуватися і старіти залежно від того, куди ми їх спрямовуємо своєю підсвідомістю. Сапфір відволікає від комплексів, страждань, негативних думок і повертає час назад. Це дає можливість керувати своїм життям або віднайти внутрішню гармонію і спокій. Найсильнішим вважається зірчастий сапфір: у ньому виникають (завдяки домішкам) пересічні промені, наче від далеких зірок. Три пересічні лінії в таких каменях пов'язували з трьома великими силами – вірою, надією, любов'ю. Навіть якщо такий камінь втратять, він все одно охоронятиме господаря, якому до цього служив. Сапфір-талісман зміцнює неформальну владу людини над іншими та є каменем учителів високого рівня.

„Вогонь і кров, тепло і життя”

Який колір асоціюється у вас з любов'ю і життям, пристрастю і могутністю? Звісно, червоний. Це колір любові, він випромінює тепло і життєві сили. Також червоний – це колір рубіна – короля коштовного каміння. Багато тисячоліть рубін вважається одним із дорогих коштовних каменів на нашій планеті. І він має все, щоб бути таким: чудовий колір, твердість і дивовижне сяйво. Окрім цього, він дуже рідкісний, якщо йдеться про високоякісні камені.

Довгий час Індія вважалася класичною країною рубінів. У численній індійській літературі зібрані багаті наукові знання про ці коштовні камені. На санскриті рубін називається „ратнарай”, що означає – „король коштовного каміння”. Раніше знайдені кристали рубінів високої якості завжди посилали повелителям. І сьогодні вони прикрашають корони багатьох королівських дворів.

Червоний колір рубіна – це не просто якийсь колір, він – справжній, гарячий, пристрасний, повний сили. Як ніякий інший коштовний камінь, рубін – довершений вираз сильних почуттів. Каблучка з рубіном символізує не лише прихильність. Це, перш за все, пристрасна і безмежна любов, яка поєднує людей. Його головна магічна властивість – народжувати потяг до великого. На руці благородної людини він веде до перемог, дає щастя в коханні та попереджає про небезпеку зміною кольору. Він захищає від негативної енергії, укріплює серце, повертає втрачені сили, проганяє тугу. Рубін підсилює відчуття єдності з іншими людьми, великодушність і здібність до співчуття, допомагає впоратися з душевним болем і відродити втрачений інтерес до життя. Дарувати рубін потрібно з любов'ю і радістю, не залишаючи в серці місця для заздрощів або жалю. Даруйте камінь із задоволенням на відкритій долоні – це принесе вам успіх.

Символ надій і спогадів, гармонії та спокою

Смарагд – найдорожчий різновид берилу, дивовижного забарвлення самоцвіт. Це дуже рідкісний камінь. Смарагд без вад увійшов до прислів'я, як недосяжна досконалість, оскільки практично завжди має дефекти. Безцінними смарагдами славилися скарбниці шахів Ірану та російських царів. Смарагди знаходили в гробницях єгипетських фараонів, на розкопках Помпеї. Цей камінь дуже любила єгипетська цариця Клеопатра.

З давніх часів і дотепер смарагд займає особливе місце на ринку самоцвітів, особливо на Сході. Психофізіологічний вплив на людину зеленого кольору смарагда дуже сприятливий: він спокійний і життєрадісний, освіжаючий і помірний. Зелений колір смарагда – це символ весни і юності, надій і спогадів, ранкових і вечірніх сутінків, це символ життя, гармонії і спокою. Цей камінь символізує любов і успіх, вірність і чистоту, віру, мужність і передбачення. Згідно з легендами, він веде свого власника до слави. Смарагд вважався покровителем майбутніх матерів і був кращим подарунком для породіль. Якщо ви подаруєте комусь смарагд, мовою каменів цей дарунок означатиме побажання успіху, символізуватиме чистоту і вірність.

Правила вибору

Перш ніж купити жадану коштовність, її необхідно уважно вивчити. При цьому потрібно враховувати наступне:
– дивіться на ярлик. Якщо він складений учетверо і підписаний ручкою незрозумілим почерком, – це характеризує камінь красномовніше за найкращі слова продавця. Ярлик має бути акуратним, з вказівкою всіх характеристик виробу – від загальної його маси до форми огранування каменя;
– у виробах із дорогоцінних металів не повинно бути ніяких вм'ятин, „раковин”, задирок, нерівностей, гострих країв, слідів роботи інструмента і подряпин на лицьовій поверхні; – колір коштовного каменя потрібно визначати в темних приміщеннях;
– каблучка повинна мати форму правильного, ідеального кола і обов'язково має відповідати розміру каменя (на тоненькій каблучці великий камінь довго носитися не буде); – міцність кріплення каменів перевіряйте, струснувши виріб;
– міцність запаювання і закріпки вставок, правильність шарнірних з'єднань і замків – уважно оглянувши їх;
– застібки в сережках повинні мати однаковий розмір, вільно закриватися і відкриватися, не мати гострих країв, камені повинні бути парними за розміром, кольором і огрануванням.

Знаючи принципові тонкощі ювелірної моди, все ж не помиліться з вибором – хай коштовність буде не тільки виконана за всіма правилами, „в сезоні” і „по кишені”, але й до душі. Тоді позитивні емоції від неї на багато років вам забезпечені. Головне, щоб коштовність подобалася саме вам, лише тоді вона приноситиме радість та задоволення.